Wat doet MS?


MS brengt een verandering teweeg in de werking van de zenuwen (meer bepaald de neuronen) van het centraal zenuwstelsel. Het centraal zenuwstel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. De neuronen zijn de deeltjes die de informatie in het lichaam overdragen, onze gedachten sturen en de perceptie vormgeven, kortom, ze zorgen ervoor dat de hersenen het lichaam kunnen besturen. Het kan gaan om bewuste activiteiten zoals bewegen, spreken, denken en onthouden. Het kan ook gaan om onbewuste activiteiten of reflexen zoals het terugtrekken van de hand wanneer we pijn voelen.


Rond de zenuwbanen van het centraal zenuwstelsel zit een witte stof die myeline wordt genoemd. De myeline isoleert de zenuwbanen zodat de signalen sneller van de hersenen naar de rest van het lichaam worden doorgegeven, of andersom.


MS kan ontstekingen veroorzaken op de myeline. Als gevolg van deze ontstekingen wordt de myeline beschadigd. Daardoor kunnen littekenweefsels en storingen ontstaan, die de informatieoverdracht tussen de zenuwcellen en de hersenen vaak bemoeilijkt.

Dat is het moment waarop je klachten krijgt. Zo'n ontstekingsperiode wordt vaak 'relapse' (Schub) genoemd. Na enkele weken komt de ontsteking tot rust en treedt er een herstel op van het zenuwweefsel en de myeline. Dit herstel is vaak volledig, maar niet altijd.